Kinderen te lang op tablet: forse stijging aantal brillen

ganzenbordHet aantal kinderen dat een bril nodig heeft om goed van veraf te kunnen zien, is fors gestegen. Oorzaak: ze zitten te veel binnen, voor de computer, televisie, telefoon en tablet. Daarvoor waarschuwen onderzoekers van het Erasmus MC.

De wetenschappers baseren zich op onderzoek onder 5000 Rotterdamse kinderen van 6 jaar. De onderzoekers hebben deze kinderen gevolgd vanaf de zwangerschap. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen van 6 jaar die meer dan twee uur per dag besteden aan lezen en computerspelletjes spelen, vaker bijziend zijn.

Kinderen zitten de hele dag boven die schermpjes en doen spelletjes waarbij ze dichtbij moeten kijken.”
Juist dat ‘nabijwerk’ is slecht voor de ogen. Ogen stellen zich scherp op een punt, je ziet dan ook de wazige randen eromheen. Na een halfuur verandert dat. Dan gaat je oog ook proberen scherp te stellen op die wazige randen. Het effect is dat je juist minder goed gaat scherpstellen en waziger gaat zien.

De wetenschappers adviseren daarom om kinderen niet langer dan een half uur achter elkaar op de tablet te laten spelen. Ze zouden ook minstens 30 centimeter afstand van het apparaat moeten houden.  BRON